Lokma
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2403
Składniki:
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą, sokiem cytrynowym i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: drożdże suche przesypać do rondla, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć, osaczyć z oleju i wrzucić na 10 minut do przygotowanego wcześniej syropu. Całość osączyć z syropu, przełożyć na talerz, posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.
Przygotować ciasto: drożdże suche przesypać do rondla, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć, osaczyć z oleju i wrzucić na 10 minut do przygotowanego wcześniej syropu. Całość osączyć z syropu, przełożyć na talerz, posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.
Komentarze (0)