Kotlety z kalafiora i cukinii ze szpinakiem i jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3179
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- pęczek świeżego szpinaku
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Cukinię pokroić w kostkę, odcisnąć z niej ręcznie nadmiar soku i dodać do ugotowanego wcześniej kalafiora w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartę, mielony kminek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wbić do tego jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku na talerzu. Wszystko polać jogurtem naturalnym i posypać tartą gałką muszkatołową.
Komentarze (1)
wygląda bardzo apetycznie! :)