Piernik z bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5394
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 10 g tłuczonych orzechów włoskich
- 5 g rodzynek
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 szklanka miodu lipowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka gotowych przypraw do pierników
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta.
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej do posypania blachy
- Wypełnienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę mikserem, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolita masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić w poprzek. Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do tego cukier puder i razem ubić mikserem na sztywną pianę. Ubitą pianą wysmarować jedną z przekrojonych część ciasta, a potem nakryć drugą częścią. Całość posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)