Zapiekanka z sera, bakłażana i szpinaku
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3453
Składniki:
- 15 g tartego sera gouda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno szpinak i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pokrojonego bakłażana, paprykę, oprószyć pieprzem oraz solą i posypać tartym serem żółtym. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)