Zapiekanka ze szpinaku, karczochów i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1259
Składniki:
- 400 g karczochów w zalewie
- 400 g mrożonego szpinaku
- 100 g tartego sera Gruyere
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g grzanek
- 4 marchewki
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ją ze skóry, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Bułki od hamburgerów pozbawić środków. Następnie karczochy odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i razem z pokrojoną papryką zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do tego rozmrożony szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wymieszać z odcedzonymi karczochami, tartym serem Gruyere, parmezanem i przełożyć do środka wydrążonych wcześniej bułek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dodać do gotowanej marchewki na talerzu i posypać grzankami.
Komentarze (0)