Zapiekanka ze szpinaku, karczochów i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1259
Zapiekanka ze szpinaku, karczochów i sera
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g karczochów w zalewie
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 g tartego sera Gruyere
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g grzanek
  • 4 marchewki
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ją ze skóry, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Bułki od hamburgerów pozbawić środków. Następnie karczochy odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i razem z pokrojoną papryką zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do tego rozmrożony szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wymieszać z odcedzonymi karczochami, tartym serem Gruyere, parmezanem i przełożyć do środka wydrążonych wcześniej bułek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dodać do gotowanej marchewki na talerzu i posypać grzankami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów