Kaspressknoedelsuppe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1516
Składniki:
- 450 ml bulionu wołowego z kostki
- 20 g tartego sera Gouda
- 4 ziemniaki
- 2 kromki czerstwego chleba pszennego bez skóry
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Chleb czerstwy przełożyć do rondla, zalać go mlekiem i moczyć przez 15 minut. Namoczony dokładnie odcisnąć ręcznie i odłożyć na stolnicę. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zalać kwaśną śmietaną i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite ziemniaki przełożyć na stolnicę, połączyć z odciśniętym wcześniej chlebem, po czym zasypać mąką i tartym parmezanem. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagnieść i uformować z tego kotlety. Następnie przełożyć je na rozgrzane masło na patelni, smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Bulion wołowy zagotować w rondlu i zalać nim usmażone kotlety. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)