Chutney z bakłażana i kuskusu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2190
Chutney z bakłażana i kuskusu
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 10 g wiórek kokosowych
  • 5 g rodzynek
  • 5 g suszonych moreli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki oraz morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, odcedzić po trzech minutach i przełożyć na talerz. Jogurt zmieszać z wiórkami kokosowym oraz szczyptą soli i dodać do kaszy. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać sparzone rodzynki, morele, pokrojonego bakłażana, mielony imbir i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać osączone z zalewy pomidory pomidory, mielony kminek, paprykę, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów