Chutney z bakłażana i kuskusu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2190
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g pomidorów z puszki bez skóry
- 10 g wiórek kokosowych
- 5 g rodzynek
- 5 g suszonych moreli
- 3 łyżki oleju
- 1 bakłażan
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki oraz morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, odcedzić po trzech minutach i przełożyć na talerz. Jogurt zmieszać z wiórkami kokosowym oraz szczyptą soli i dodać do kaszy. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać sparzone rodzynki, morele, pokrojonego bakłażana, mielony imbir i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać osączone z zalewy pomidory pomidory, mielony kminek, paprykę, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)