Zapiekanka z ryżu, brokuła i kukurydzy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4374
Składniki:
- 10 dag tartego sera żółtego
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki masła
- 1 brokuł
- 1 puszka kukurydzy w zalewie
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem. Na jego spód wyłożyć porcje ryżu, na ryż osączoną z zalewy kukurydzę, ponownie porcję ryżu i na wierzch brokuła. Całość oprószyć pieprzem białym, szczyptą soli oraz żółtym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać przez 15-20 minut. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)