Zapiekanka z ryżu, brokuła i kukurydzy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4211
Zapiekanka z ryżu, brokuła i kukurydzy
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy w zalewie
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem. Na jego spód wyłożyć porcje ryżu, na ryż osączoną z zalewy kukurydzę, ponownie porcję ryżu i na wierzch brokuła. Całość oprószyć pieprzem białym, szczyptą soli oraz żółtym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać przez 15-20 minut. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów