Pierogi z kapustą, papryką, serem i marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3148
Składniki:
- 150 g białej kapusty
- 50 g tartego ementalera
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pęczek botwinki
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Botwinkę sparzyć 2 szklankami wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dwie łyżki masła stopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, paprykę, kapustę, doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz imbiru i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wymieszać z tartym serem ementalerem.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej tylko żółtko, a białko pozostawić. Następnie dodać masło oraz sól i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki nałożyć łyżką wymieszane składniki z serem. Całość zlepić, po czym wysmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni, wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do botwinki.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej tylko żółtko, a białko pozostawić. Następnie dodać masło oraz sól i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki nałożyć łyżką wymieszane składniki z serem. Całość zlepić, po czym wysmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni, wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do botwinki.
Komentarze (0)