Pierogi z kapustą, papryką, serem i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2931
Pierogi z kapustą, papryką, serem i marchewką
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g białej kapusty
  • 50 g tartego ementalera
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek botwinki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Botwinkę sparzyć 2 szklankami wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dwie łyżki masła stopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, paprykę, kapustę, doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz imbiru i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wymieszać z tartym serem ementalerem.

Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej tylko żółtko, a białko pozostawić. Następnie dodać masło oraz sól i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki nałożyć łyżką wymieszane składniki z serem. Całość zlepić, po czym wysmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni, wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do botwinki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów