Humus z kiełkami fasoli i kukurydzy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3162
Składniki:
- 1 opakowanie kiełków fasoli
- 1 opakowanie kiełków kukurydzy
- Na humus:
- 200 g ciecierzycy
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag ziaren sezamu
- Na sos pesto:
- 4 liście bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę dobrze wymoczyć przez 30 minut, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować mikserem. Sezam utłuc w moździerzu z oliwą, czosnkiem, sokiem cytrynowym i dodać do ciecierzycy. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie sparzyć wrzątkiem kiełki fasoli i kukurydzy, osączyć z wody, posolić szczyptą soli i przełożyć na talerz. Wyciągnąć z lodówki humus i wyłożyć na talerz obok kiełków. Przygotować sos pesto: Bazylię, obrany czosnek, oliwę, szczyptę soli i pieprzu utrzeć w makutrze i gotowy wylać na humus.
Komentarze (0)