Humus z kiełkami fasoli i kukurydzy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2993
Humus z kiełkami fasoli i kukurydzy
fot. LoopZilla / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełków fasoli
  • 1 opakowanie kiełków kukurydzy
  • Na humus:
  • 200 g ciecierzycy
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag ziaren sezamu
  • Na sos pesto:
  • 4 liście bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę dobrze wymoczyć przez 30 minut, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować mikserem. Sezam utłuc w moździerzu z oliwą, czosnkiem, sokiem cytrynowym i dodać do ciecierzycy. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie sparzyć wrzątkiem kiełki fasoli i kukurydzy, osączyć z wody, posolić szczyptą soli i przełożyć na talerz. Wyciągnąć z lodówki humus i wyłożyć na talerz obok kiełków. Przygotować sos pesto: Bazylię, obrany czosnek, oliwę, szczyptę soli i pieprzu utrzeć w makutrze i gotowy wylać na humus.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów