Potrawka z indyka fasoli, kukurydzy i ryżu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2160
Potrawka z indyka fasoli, kukurydzy i ryżu
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 udka z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zalewy z kukurydzy
  • 2 łyżki zalewy z fasoli
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka zielonej kolendry
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Udka z indyka zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym mięso oddzielić od kości i rozdrobnić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać rozdrobnione wcześniej mięso, pokrojoną paprykę oraz kukurydzę z fasolą. Następnie wlać do tego 2 łyżki zalewy z fasoli i kukurydzy. Całość zasypać mielonym kminem rzymskim, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać pokrojoną kolendrą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów