Potrawka z indyka fasoli, kukurydzy i ryżu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2393
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 udka z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zalewy z kukurydzy
- 2 łyżki zalewy z fasoli
- 1 szklanka ryżu
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 cebula
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- natka zielonej kolendry
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Udka z indyka zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym mięso oddzielić od kości i rozdrobnić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać rozdrobnione wcześniej mięso, pokrojoną paprykę oraz kukurydzę z fasolą. Następnie wlać do tego 2 łyżki zalewy z fasoli i kukurydzy. Całość zasypać mielonym kminem rzymskim, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać pokrojoną kolendrą.
Komentarze (0)