Papryka nadziewana ryżem i fasolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2565
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej jej części i wydrążyć środki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki, przełożyć do rondla, zalać ją 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Fasolę czerwoną oraz białą odcedzić z zalewy i połączyć z marchewką w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i marchew z fasolą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i napełnić wydrążone papryki.
Komentarze (0)