Zapiekanka z fasoli, kukurydzy i dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 423
Składniki:
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 kolby świeżej kukurydzy
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dynia do 1 kg
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz dynię umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Z kolb kukurydzy wyłuskać nasiona i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Do kukurydzy w naczyniu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, po czym polać oliwą z oliwek, posypać bułką tartą, startym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika. Dynię pokroić w plastry i pozbawić ją nasion. Oprószyć ją solą, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać ją do potrawy.
Komentarze (0)