Zapiekanka z fasoli, kukurydzy i dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 423
Zapiekanka z fasoli, kukurydzy i dyni
fot. furmanphoto (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dynia do 1 kg
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz dynię umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Z kolb kukurydzy wyłuskać nasiona i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Do kukurydzy w naczyniu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, po czym polać oliwą z oliwek, posypać bułką tartą, startym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 10 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika. Dynię pokroić w plastry i pozbawić ją nasion. Oprószyć ją solą, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać ją do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów