Bananowe placki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 4 banany
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 żółtko jajka
- 0,5 szklanki maki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mleko wlać do rondla, wsypać do tego mąkę, cukier, mielony cynamon, dodać żółtko i dokładnie zmiksować, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W zmiksowanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej banany, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mleko wlać do rondla, wsypać do tego mąkę, cukier, mielony cynamon, dodać żółtko i dokładnie zmiksować, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W zmiksowanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej banany, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)