Bananowe placki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1721
Bananowe placki
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 banany
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mleko wlać do rondla, wsypać do tego mąkę, cukier, mielony cynamon, dodać żółtko i dokładnie zmiksować, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W zmiksowanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej banany, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Usmażone ściągnąć z ognia osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów