Zapiekanka z marchewką i jarmużem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1390
Zapiekanka z marchewką i jarmużem
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml mleka 2%
  • 100 g tartego parmezanu
  • 5 jaj
  • 4 marchewki
  • 1 duża bagietka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pęczek jarmużu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jarmuż pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Bagietkę połamać na drobne kawałki i przełożyć je do wysmarowanej masłem brytfanki. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew, jarmuż i czosnek. Następnie jajka wbić do rondla, zalać je mlekiem, zasypać mąką, tartym parmezanem i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu zalać tym składniki w brytfance. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym czarnym pieprzem, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów