Zapiekanka z marchewką i jarmużem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1390
Składniki:
- 200 ml mleka 2%
- 100 g tartego parmezanu
- 5 jaj
- 4 marchewki
- 1 duża bagietka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pęczek jarmużu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jarmuż pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Bagietkę połamać na drobne kawałki i przełożyć je do wysmarowanej masłem brytfanki. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew, jarmuż i czosnek. Następnie jajka wbić do rondla, zalać je mlekiem, zasypać mąką, tartym parmezanem i dobrze rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu zalać tym składniki w brytfance. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym czarnym pieprzem, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)