
Frittata z jarmużem i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1942

Składniki:
- 100 g tartego sera Gouda
- 100 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 50 g tartego sera Cheddar
- 6 jaj
- 4 liście jarmużu
- 4 marchewki
- 3 g kiełków czerwonej kapusty
- 3 dymki
- 2 szklanki wrzącej wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Liście jarmużu sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, pozbawić łyka i pokroić je na kawałki. Kiełki opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew dobrze wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem z osuszoną marchewką wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć razem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy smażone warzywa zmiękną, osaczyć je z oleju i pokroić na małe kawałki do brytfanki. Do warzyw w brytfance dodać pokrojony wcześniej jarmuż. Następnie jajka wbić do rondla, wymieszać je z tartym serem Gouda oraz Cheddarem, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zalać tym warzywa. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i polać kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)