Frittata z jarmużem i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1549
Frittata z jarmużem i marchewką
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 g tartego sera Gouda
  • 100 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 50 g tartego sera Cheddar
  • 6 jaj
  • 4 liście jarmużu
  • 4 marchewki
  • 3 g kiełków czerwonej kapusty
  • 3 dymki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Liście jarmużu sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, pozbawić łyka i pokroić je na kawałki. Kiełki opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew dobrze wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem z osuszoną marchewką wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć razem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy smażone warzywa zmiękną, osaczyć je z oleju i pokroić na małe kawałki do brytfanki. Do warzyw w brytfance dodać pokrojony wcześniej jarmuż. Następnie jajka wbić do rondla, wymieszać je z tartym serem Gouda oraz Cheddarem, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zalać tym warzywa. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i polać kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów