Ziemniaki z czosnkiem i jarmużem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2558
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 mielone goździki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek jarmużu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, dokładnie umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dobrze utłuc tłuczkiem. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony na małe kawałki jarmuż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wymieszać z tłuczonymi ziemniakami. Wszystko przełożyć do miski i posypać pokrojoną drobno natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)