Nasi kuning
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 30 g tofu
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 30 g tofu
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać go mlekiem kokosowym, wsypać do tego kurkumę, szczyptę soli i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odcedzić, odparować i przełożyć na talerz.
Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ryżu na talerzu.
Rozgrzać olej na patelni, dodać orzeszki pinii oraz tofu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego mięso mielone. Całość oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć razem do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ryżu na talerzu.
Rozgrzać olej na patelni, dodać orzeszki pinii oraz tofu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego mięso mielone. Całość oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć razem do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)