Nasi kuning

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2155
Nasi kuning
fot. zoetnet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g tofu
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 30 g tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać go mlekiem kokosowym, wsypać do tego kurkumę, szczyptę soli i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odcedzić, odparować i przełożyć na talerz.

Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ryżu na talerzu.

Rozgrzać olej na patelni, dodać orzeszki pinii oraz tofu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego mięso mielone. Całość oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć razem do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów