Jajka z jarmużem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1706
Jajka z jarmużem i ziemniakami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 liści jarmużu
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól morska
  • sól zwykła

Opis przygotowania:

Ziemniaki, jarmuż oraz tymianek dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jarmuż pokroić na drobne kawałki, przełożyć go na rozgrzane 3 łyżki oleju na patelni, oprószyć solą morską i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z patelni i przełożyć do miski. Następnie ziemniaki pokroić w cienkie plastry i zrumienić je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju w rondlu. Zrumienione osączyć z oleju, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do jarmużu w misce. Jajka wrzucić do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów