Jajka z jarmużem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1706
Składniki:
- 6 liści jarmużu
- 2 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 2 gałązki świeżego tymianku
- olej do głębokiego smażenia
- sól morska
- sól zwykła
Opis przygotowania:
Ziemniaki, jarmuż oraz tymianek dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jarmuż pokroić na drobne kawałki, przełożyć go na rozgrzane 3 łyżki oleju na patelni, oprószyć solą morską i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć go z patelni i przełożyć do miski. Następnie ziemniaki pokroić w cienkie plastry i zrumienić je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju w rondlu. Zrumienione osączyć z oleju, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do jarmużu w misce. Jajka wrzucić do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)