Szparagi w szynce

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1960
Szparagi w szynce
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 250 g wędzonej szynki wiejskiej w plastrach
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 zielony ogórek do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Szparagi oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Następnie szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zawinąć je w plastry wędzonej szynki. Całość przełożyć na patelnię i smażyć na roztopionym maśle przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Wszystko polać sosem sojowym i podawać przystrojone ogórkiem zielonym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów