Zapiekanka z lasagne z groszkiem i kukurydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2428
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 20 g makaronu lasagne
- 15 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 główka czerwonej sałaty
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą oraz czerwoną pokroić na kawałki, zmieszać ze sobą i wyłożyć na talerz. Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Zielony koperek posiekać drobno. Makaron lasagne przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Makaron wysmarować keczupem pikantnym i posypać zielonym koperkiem. Na to wyłożyć osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)