Lasagne z mięsem, serem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2588
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g makaronu lasagne
- 200 g sera feta
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i rozłożyć go pojedynczo na stolnicy, aby się nie posklejał. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego koncentrat pomidorowy, wlać śmietanę, po czym całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia. Następnie kolejną patelnię wysmarować 1 łyżką oleju i nałożyć na niego plastry ugotowanego makaronu lasagne. Na makaron na patelni wyłożyć składniki z mięsem i ponownie całość nakryć makaronem lasagne oraz składnikami z mięsem. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem feta, a następnie przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu.
Komentarze (0)