Ciasto herbaciane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 38
Ciasto herbaciane
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 1 opakowanie spodów biszkoptowych
  • Krem:
  • 300 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki mielonej zielonej herbaty matcha
  • Wierzch:
  • 300 mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
  • 0,5 łyżeczki mielonej zielonej herbaty matcha

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej cukier, herbatę i dodać miękkie masło. Z całości wyrobić ręcznie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu szklanką wyciąć w nim krążki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na krążki z ciasta nałożyć łuskane nasiona z dyni i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Spody biszkoptowe położyć na stolnicy i przygotować krem: śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę. Czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu dodać do tego ubitą wcześniej pianę, wymieszać, po czym wsypać 1 łyżkę mielonej herbaty matcha i ponownie wymieszać. Następnie wysmarować kremem spody biszkoptowe, nałożyć je na siebie i docisnąć. Kremem wysmarować również boki ciasta, po czym obsypać je mieloną herbatą i udekorować ciastkami z dynią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów