
Ciasto herbaciane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1837

Składniki:
- 1 opakowanie spodów biszkoptowych
- Krem:
- 300 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki mielonej zielonej herbaty matcha
- Wierzch:
- 300 mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
- 0,5 łyżeczki mielonej zielonej herbaty matcha
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej cukier, herbatę i dodać miękkie masło. Z całości wyrobić ręcznie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu szklanką wyciąć w nim krążki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na krążki z ciasta nałożyć łuskane nasiona z dyni i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Spody biszkoptowe położyć na stolnicy i przygotować krem: śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę. Czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu dodać do tego ubitą wcześniej pianę, wymieszać, po czym wsypać 1 łyżkę mielonej herbaty matcha i ponownie wymieszać. Następnie wysmarować kremem spody biszkoptowe, nałożyć je na siebie i docisnąć. Kremem wysmarować również boki ciasta, po czym obsypać je mieloną herbatą i udekorować ciastkami z dynią.
Spody biszkoptowe położyć na stolnicy i przygotować krem: śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę. Czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu dodać do tego ubitą wcześniej pianę, wymieszać, po czym wsypać 1 łyżkę mielonej herbaty matcha i ponownie wymieszać. Następnie wysmarować kremem spody biszkoptowe, nałożyć je na siebie i docisnąć. Kremem wysmarować również boki ciasta, po czym obsypać je mieloną herbatą i udekorować ciastkami z dynią.
Komentarze (0)