Lasagne z mielonym mięsem i sosem beszamelowym
Oceń:
(14 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 83510
Składniki:
- 300 g makaronu na lasagne
- 200 g tartego sera
- Ragout:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 120 g sosu pomidorowego
- Sos beszamelowy:
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 650 ml mleka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Aby przygotować ragout należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę z mieloną wieprzowiną, przyprawić solą i pieprzem a następnie dodać 120 g sosu pomidorowego. W rondelku rozpuścić masło, wystudzone dokładnie rozprowadzić z mąką po czym stopniowo wlewać mleko - całość dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, polać odrobiną sosu beszamelowego i położyć na nim płat nie ugotowanego makaronu lasagne. Przykryć go sosem i ragout, posypać tartym serem i przykryć kolejnym płatem makaronu. W taki sposób ułożyć łącznie 4 warstwy. Wierzchnią warstwę makaronu dobrze przyprawić, posypać obficie tartym serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 220C.
Komentarze (9)
LASAGNA JEST PO PROSU PPRTRZZEEPPYYSSZZNNAA :-) \________/
uwielbiam lasagne :) . Zwykle kupowałam gotową ale tym razem zrobię sama według tego przepisu :)))
Super przepis !!!! Świetne jest jego działanie. Lasange jest taka dobra!!! ;)
przepis na lasagne ok, ale jeśli chodzi o sos beszamelowy to radzę poszukać gdzie indziej.
Do sosu beszamelowego nalezy dodac galke muszkatolowa! Inaczej bedzie bez smaku i mdly!
PYSZNA TA LASAGNE DOMOWA I PRZEPYSZNA UŻYŁAM JEJ W MOICH RESTAURACJACH POLECAM MAGDA GESSLER
Magda Gessler nie mogła się po tym podpisać, bo inaczej robi sos beszamelowy!
To nie jest prawdziwa lasagna
Dlaczego? Jaka jest prawdziwa?