Lasagne z mielonym mięsem i sosem beszamelowym

Oceń:
(14 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 83510
Lasagne z mielonym mięsem i sosem beszamelowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu na lasagne
  • 200 g tartego sera
  • Ragout:
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 120 g sosu pomidorowego
  • Sos beszamelowy:
  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 650 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Aby przygotować ragout należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę z mieloną wieprzowiną, przyprawić solą i pieprzem a następnie dodać 120 g sosu pomidorowego. W rondelku rozpuścić masło, wystudzone dokładnie rozprowadzić z mąką po czym stopniowo wlewać mleko - całość dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, polać odrobiną sosu beszamelowego i położyć na nim płat nie ugotowanego makaronu lasagne. Przykryć go sosem i ragout, posypać tartym serem i przykryć kolejnym płatem makaronu. W taki sposób ułożyć łącznie 4 warstwy. Wierzchnią warstwę makaronu dobrze przyprawić, posypać obficie tartym serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 220C.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (9)

LASAGNA JEST PO PROSU PPRTRZZEEPPYYSSZZNNAA :-) \________/

uwielbiam lasagne :) . Zwykle kupowałam gotową ale tym razem zrobię sama według tego przepisu :)))

Super przepis !!!! Świetne jest jego działanie. Lasange jest taka dobra!!! ;)

przepis na lasagne ok, ale jeśli chodzi o sos beszamelowy to radzę poszukać gdzie indziej.

Do sosu beszamelowego nalezy dodac galke muszkatolowa! Inaczej bedzie bez smaku i mdly!

PYSZNA TA LASAGNE DOMOWA I PRZEPYSZNA UŻYŁAM JEJ W MOICH RESTAURACJACH POLECAM MAGDA GESSLER

Magda Gessler nie mogła się po tym podpisać, bo inaczej robi sos beszamelowy!

To nie jest prawdziwa lasagna

Dlaczego? Jaka jest prawdziwa?

Podobne przepisy

Więcej przepisów