Ciasto francuskie z serem, cebulą i rukolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 765
Składniki:
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 400 g twarogu koziego
- 2 cebule
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- 4 łyżki oleju
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty, wysmarować letnią wodą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć i wyłożyć na talerzu. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną na połówki cebulę. Cebulę oprószyć szczyptą soli i smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do niej pokrojony na kawałki twaróg kozi. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na ciasto na talerzu. Wszystko posypać rukolą oraz tłuczonymi orzeszkami pinii.
Komentarze (0)