Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i groszkiem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3665
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i groszkiem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 30 g pieczarek
  • 30 g makaronu świderki
  • 25 g tartego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Makaron świderki zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie naczynie do zapiekania wysmarować masłem, po czym przełożyć do niego ugotowany makaron. Makaron posypać pokrojoną cebulą oraz pieczarkami i dodać do tego osączony z zalewy groszek zielony. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec około 15 minut. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów