Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i groszkiem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3665
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 30 g pieczarek
- 30 g makaronu świderki
- 25 g tartego sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Makaron świderki zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie naczynie do zapiekania wysmarować masłem, po czym przełożyć do niego ugotowany makaron. Makaron posypać pokrojoną cebulą oraz pieczarkami i dodać do tego osączony z zalewy groszek zielony. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec około 15 minut. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)