Kopytka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4099
Składniki:
- 1 kg kartofli
- 300-350 g mąki
- 1-2 jajka
- 40 g masła
- 20 g bułki tartej
Opis przygotowania:
Kartofle umyj, ugotuj w skórce, obierz, przetrzyj przez praskę lub zmiel w maszynce. Wyłóż na stolnicę posypaną mąką, ostudź. Dodaj do kartofli przesianą mąkę, wbij jajka, osól i szybko wyrób ciasto. Podziel je na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki długości 4 cm.
Zagotuj w dużym garnku wodę, osól i wkładaj partiami kluski do wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy ugotują się, odkryj i odsuń z ognia. Gotowe kluski wybieraj łyżką cedzakową na sito i dokładnie osącz. Tartą bułkę zrumień na suchej patelni, dodaj masło, stop i polej kopytka wyłożona na półmisek.
Kopytka można także okrasić stopioną słoniną. Ja lubię dodatkowo z usmażoną cebulą.
Smacznego!
Zagotuj w dużym garnku wodę, osól i wkładaj partiami kluski do wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy ugotują się, odkryj i odsuń z ognia. Gotowe kluski wybieraj łyżką cedzakową na sito i dokładnie osącz. Tartą bułkę zrumień na suchej patelni, dodaj masło, stop i polej kopytka wyłożona na półmisek.
Kopytka można także okrasić stopioną słoniną. Ja lubię dodatkowo z usmażoną cebulą.
Smacznego!
Komentarze (1)
kopytka miam miam i wcale nie trzeba ich polewac slonina ;X