Zapiekanka z cebuli i fasoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1259
Zapiekanka z cebuli i fasoli
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • 1 garstka kiełków buraczków czerwonych
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki buraczków i rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć na wysmarowaną 1 łyżką oliwy z oliwek blachę do pieczenia. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i dodać do fasoli. Całość oprószyć przyprawą do fasoli, szczyptą soli, pieprzu i posypać tartym parmezanem. Wszystko wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów