Racuchy jagodowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3312
Składniki:
- 2 szklanki jagód
- 0,5 szklanki cukru
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- Na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jagody umyć, przesypać do słoika, zasypać cukrem, przykryć gazą i odstawić do czasu, aż puszczą sok. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski, dodać do nich rozczyn drożdżowy, odrobinę letniego mleka, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Następnie do ciasta dodać 0,5 szklanki jagód osączonych z soku i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ponownie na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nakładać ciasto na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz i polać sokiem jagodowym z jagodami.
Komentarze (0)