Racuchy jagodowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2200
Racuchy jagodowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jagody umyć, przesypać do słoika, zasypać cukrem, przykryć gazą i odstawić do czasu, aż puszczą sok. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski, dodać do nich rozczyn drożdżowy, odrobinę letniego mleka, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Następnie do ciasta dodać 0,5 szklanki jagód osączonych z soku i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ponownie na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nakładać ciasto na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz i polać sokiem jagodowym z jagodami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy