Obwarzanki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4364
Obwarzanki
fot. zoonabar / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko
  • cukier
  • mak, lub sezam do posypania

Opis przygotowania:

Drożdże ucieramy ze szczyptą cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aby podrosły. Masło ucieramy z jajkiem, dodajemy mąkę, sól, drożdże, następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego cienkie wałki i zlepiamy w pierścienie o dowolnej wielkości. Miejsce złączenia smarujemy białkiem i wyrównujemy.
Tak przygotowane obwarzanki wkładamy do wrzącej i lekko posłodzonej wody i gotujemy 5 minut. Po wyciągnięciu posypujemy makiem lub sezamem.
Blachę do pieczenia lekko obsypujemy mąką, układamy na niej obwarzanki i pieczemy przez 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200?C, aż będą miały złoty kolor.

Autor: mateusz

2 komentarze

Moja babcia często robi obwarzanki według tego przepisu. Wychodzą świetne!

Hm, czy na pewno tylko 10d ag mąki? To jest niecała szklanka, a do pół szklanki mleka jest to o wiele za mało. Musiałam dodać kilka razy więcej mąki, aby konsystencja nie była lejąca.

Podobne przepisy