Obwarzanki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6353
Składniki:
- 10 dag mąki
- 1 jajko
- 1 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 białko
- cukier
- mak, lub sezam do posypania
Opis przygotowania:
Drożdże ucieramy ze szczyptą cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aby podrosły. Masło ucieramy z jajkiem, dodajemy mąkę, sól, drożdże, następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego cienkie wałki i zlepiamy w pierścienie o dowolnej wielkości. Miejsce złączenia smarujemy białkiem i wyrównujemy.
Tak przygotowane obwarzanki wkładamy do wrzącej i lekko posłodzonej wody i gotujemy 5 minut. Po wyciągnięciu posypujemy makiem lub sezamem.
Blachę do pieczenia lekko obsypujemy mąką, układamy na niej obwarzanki i pieczemy przez 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200?C, aż będą miały złoty kolor.
Tak przygotowane obwarzanki wkładamy do wrzącej i lekko posłodzonej wody i gotujemy 5 minut. Po wyciągnięciu posypujemy makiem lub sezamem.
Blachę do pieczenia lekko obsypujemy mąką, układamy na niej obwarzanki i pieczemy przez 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200?C, aż będą miały złoty kolor.
Komentarze (2)
Moja babcia często robi obwarzanki według tego przepisu. Wychodzą świetne!
Hm, czy na pewno tylko 10d ag mąki? To jest niecała szklanka, a do pół szklanki mleka jest to o wiele za mało. Musiałam dodać kilka razy więcej mąki, aby konsystencja nie była lejąca.