Sambal belacan (sos chili)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2965
Składniki:
- 1 szklanka suszonej papryki chili
- 1 łyżka gotowej pasty krewetkowej
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Suszoną papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, po czym osączyć z jej nadmiaru, pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i razem utrzeć. Następnie pastę krewetkową przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podsmażyć przez 30 sekund na średnim ogniu i dodać ją do roztartych składników. Dodać do tego również sok z limonki, olej, cukier, szczyptę soli, po czym wszystko dokładnie rozetrzeć i przełożyć do miski. Całość wstawić na 20 minut do lodówki, a po tym czasie podawać do spożycia.
Komentarze (1)
Fajny sosik, bardzo ostry wychodzi? Uwielbiam ostre sosy, ale nie przesadnie ostre:) zamiast oleju użyłbym oliwy, jeśli mogę doradzić:)