Zapiekanka ryżowo-warzywna z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1414
Zapiekanka ryżowo-warzywna z serem
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g soczewicy w zalewie
  • 200 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżki oleju
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Dymkę ze szczypiorkiem oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Natomiast natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę oraz soczewicę odsączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Pokrojoną wcześniej dymkę wraz ze szczypiorkiem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, a po zaszkleniu dodać do odparowanego ryżu. Dodać do tego odsączoną z zalewy kukurydzę i soczewicę. Całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko posypać tartym serem cheddar, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów