Zapiekanka ryżowo-warzywna z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1414
Składniki:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g soczewicy w zalewie
- 200 g tartego sera cheddar
- 2 łyżki oleju
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Dymkę ze szczypiorkiem oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Natomiast natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę oraz soczewicę odsączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Pokrojoną wcześniej dymkę wraz ze szczypiorkiem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, a po zaszkleniu dodać do odparowanego ryżu. Dodać do tego odsączoną z zalewy kukurydzę i soczewicę. Całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko posypać tartym serem cheddar, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)