Zapiekanka warzywna z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1007
Składniki:
- 100 g startego sera Gouda
- 8 ziemniaków
- 6 pomidorków cherry
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i tymianek dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do osobnych rondli, zalać każdy 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego ugotowane wcześniej i pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniaki wsypać starty ser i ponownie wyłożyć wyłożyć plastry pokrojonychm gotowanych ziemniaków. Na to nałożyć ugotowanego kalafiora i brokuła. Dodać do tego pomidorki cherry pokrojone na połowy.
Na wszystko wyłożyć świeży tymianek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego ugotowane wcześniej i pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniaki wsypać starty ser i ponownie wyłożyć wyłożyć plastry pokrojonychm gotowanych ziemniaków. Na to nałożyć ugotowanego kalafiora i brokuła. Dodać do tego pomidorki cherry pokrojone na połowy.
Na wszystko wyłożyć świeży tymianek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)