Zapiekanka warzywna z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 80
Zapiekanka warzywna z serem
fot. Natabuena (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 g startego sera Gouda
  • 8 ziemniaków
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i tymianek dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do osobnych rondli, zalać każdy 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego ugotowane wcześniej i pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniaki wsypać starty ser i ponownie wyłożyć wyłożyć plastry pokrojonychm gotowanych ziemniaków. Na to nałożyć ugotowanego kalafiora i brokuła. Dodać do tego pomidorki cherry pokrojone na połowy.

Na wszystko wyłożyć świeży tymianek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów