Kurniki - rosyjskie pierogi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2287
Kurnik jest rosyjską potrawą występującą w formie dużego pieroga (kopuły) z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Farsz najczęściej składa się z gotowanego mięsa kurczaka, ryżu (bądź kaszy gryczanej), grzybów, jajek oraz cebuli. Kurniki często wypieka się na specjalne okazje, np. wesela.
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g masła
- 200 białego twarogu
- 1 kg mąki pszennej
- Farsz:
- 400 g gotowanych piersi z kurczaka
- 200 g małych pieczarek
- 200 g ryżu
- 6 pomidorków cherry
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Glazura:
- 3 łyżki wody
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, biały twaróg i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12x12 cm.
Przygotować farsz: pomidory, pieczarki, natkę zielonej pietruszki oraz koperek umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać z błony i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami bulionu drobiowego i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, koperek, pomidory, gotowane piersi z kurczaka i 4 ugotowane jajka. Całość posypać mąką kukurydzianą, rozdrobnić widelcem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na przygotowane kwadraty z ciasta. Ciasto z farszem zlepić w trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę: jajko wbić do kubka, wlać do niego wodę. roztrzepać widelcem i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować farsz: pomidory, pieczarki, natkę zielonej pietruszki oraz koperek umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać z błony i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami bulionu drobiowego i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, koperek, pomidory, gotowane piersi z kurczaka i 4 ugotowane jajka. Całość posypać mąką kukurydzianą, rozdrobnić widelcem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na przygotowane kwadraty z ciasta. Ciasto z farszem zlepić w trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę: jajko wbić do kubka, wlać do niego wodę. roztrzepać widelcem i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)