Kurniki - rosyjskie pierogi

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1954
Kurniki - rosyjskie pierogi
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)
Kurnik jest rosyjską potrawą występującą w formie dużego pieroga (kopuły) z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Farsz najczęściej składa się z gotowanego mięsa kurczaka, ryżu (bądź kaszy gryczanej), grzybów, jajek oraz cebuli. Kurniki często wypieka się na specjalne okazje, np. wesela.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g masła
  • 200 białego twarogu
  • 1 kg mąki pszennej
  • Farsz:
  • 400 g gotowanych piersi z kurczaka
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g ryżu
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Glazura:
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, biały twaróg i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12x12 cm.

Przygotować farsz: pomidory, pieczarki, natkę zielonej pietruszki oraz koperek umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać z błony i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami bulionu drobiowego i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, koperek, pomidory, gotowane piersi z kurczaka i 4 ugotowane jajka. Całość posypać mąką kukurydzianą, rozdrobnić widelcem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na przygotowane kwadraty z ciasta. Ciasto z farszem zlepić w trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować glazurę: jajko wbić do kubka, wlać do niego wodę. roztrzepać widelcem i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów