Risotto ze szparagami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2507
Składniki:
- 150 g zielonego groszku w zalewie
- 30 g zielonych szparagów
- 15 dag żółtego sera w plastrach
- 4 suszone pomidory
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Szparagi oraz suszone pomidory umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do rondla. Dodać do tego pokrojona w kostkę cebulę, drobno posiekaną pietruszkę (część z niej pozostawić do dekoracji), zielony groszek osączony z zalewy oraz pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i dodać plastry żółtego sera. Ser trzymać przez minutę, potem wyciągnąć, a całą zawartością gotowanego bulionu zalać ryż. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć sparzony bulionem żółty ser i całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)