Risotto ze szparagami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2507
Risotto ze szparagami i serem
fot. Lara604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g zielonego groszku w zalewie
  • 30 g zielonych szparagów
  • 15 dag żółtego sera w plastrach
  • 4 suszone pomidory
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Szparagi oraz suszone pomidory umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do rondla. Dodać do tego pokrojona w kostkę cebulę, drobno posiekaną pietruszkę (część z niej pozostawić do dekoracji), zielony groszek osączony z zalewy oraz pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i dodać plastry żółtego sera. Ser trzymać przez minutę, potem wyciągnąć, a całą zawartością gotowanego bulionu zalać ryż. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć sparzony bulionem żółty ser i całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów