Zapiekanka warzywna z serem i pitą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2168
Składniki:
- 30 g tartego sera Gouda
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 chlebki pita
- 1 zielona cukinia
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej cukinii. Chlebki pita połamać na drobne kawałeczki i dodać do składników w naczyniu. Całość posypać suszonym tymiankiem, kminem rzymskim, szczyptą soli oraz pieprzu i nałożyć na to plastry pokrojonych wcześniej pomidorów. Wszystko posypać obficie tartym serem Gouda, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)