Zapiekanka warzywna z serem i pitą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2168

Składniki:

  • 30 g tartego sera Gouda
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 chlebki pita
  • 1 zielona cukinia
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej cukinii. Chlebki pita połamać na drobne kawałeczki i dodać do składników w naczyniu. Całość posypać suszonym tymiankiem, kminem rzymskim, szczyptą soli oraz pieprzu i nałożyć na to plastry pokrojonych wcześniej pomidorów. Wszystko posypać obficie tartym serem Gouda, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów