Zapiekanka mięsno-warzywna w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1712
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 6 ziemniaków
- 3 mielone jagody jałowca
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 2 mielone goździki
- 2 mielone ziela angielski
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Wino przelać do rondla, wsypać do niego mielone ziele angielskie, jałowiec, goździki, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i zalać tym mięso z warzywami w misce. Dodać do tego liście laurowe i całość odstawić na 8 godzin go lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przecedzić na sicie, lecz marynaty nie wylewać. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę, 2 łyżki zalewy winnej i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na odpowiednie naczynie do zapiekania. Na ciasto w naczyniu przełożyć mięso z warzywami i pokrojone wcześniej ziemniaki.
Wszystko skropić zalewą winną, dodać do tego liście laurowe, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez około 4 godzin, aż składniki zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wodę, 2 łyżki zalewy winnej i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na odpowiednie naczynie do zapiekania. Na ciasto w naczyniu przełożyć mięso z warzywami i pokrojone wcześniej ziemniaki.
Wszystko skropić zalewą winną, dodać do tego liście laurowe, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez około 4 godzin, aż składniki zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)