Zapiekanka warzywna w sosie majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3296
Składniki:
- 15 g tartego parmezanu
- 4 jajka
- 1 kg ziemniaków
- 1 kalafior
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Ziemniaki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do kalafiora w naczyniu. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i posypać nią składniki. Jajka wbić do rondla, dodać do nich tarty parmezan, szczyptę soli oraz pieprzu i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać na warzywa w naczyniu, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, wsypać mieloną paprykę, wlać sok cytrynowy i dodać musztardę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Gotowym sosem polać potrawę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, wsypać mieloną paprykę, wlać sok cytrynowy i dodać musztardę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Gotowym sosem polać potrawę.
Komentarze (0)