Schabowe z ryżem, płatkami i dipem majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2445
Schabowe z ryżem, płatkami i dipem majonezowym
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 marchewki
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • Na dip majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć. Brokuła podzielić na różyczki, marchew pokroić na kawałki i razem ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i dodać do ryżu. Roztrzepać jajko widelcem na talerzu. Płatki kukurydziane pokruszyć drobno i przesypać do drugiego talerza. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą, zamoczyć w roztrzepanym jajku, potem w płatkach kukurydzianych i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Gotowe dodać do ryżu. Przygotować dip majonezowy: majonez zmieszać z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki, po czym polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów