Schabowe z ryżem, płatkami i dipem majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2687
Składniki:
- 2 kotlety schabowe
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 marchewki
- 1 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 brokuł
- 1 jajko
- Na dip majonezowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć. Brokuła podzielić na różyczki, marchew pokroić na kawałki i razem ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i dodać do ryżu. Roztrzepać jajko widelcem na talerzu. Płatki kukurydziane pokruszyć drobno i przesypać do drugiego talerza. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą, zamoczyć w roztrzepanym jajku, potem w płatkach kukurydzianych i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Gotowe dodać do ryżu. Przygotować dip majonezowy: majonez zmieszać z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki, po czym polać całość.
Komentarze (0)