Brukselka z koprem i selerem w sosie majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2437
Brukselka z koprem i selerem w sosie majonezowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • biały pieprz
  • sól
  • Na sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu (bez jajek)
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 1/2 łyżeczki Dijon
  • 1/2 łyżeczki nasion selera
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, zlać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać brukselkę i smażyć przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Przygotować sos majonezowy: nasiona kopru i selera wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i sparzyć przez 30 sekund. Potem utłuc je na drobną miazgę i dodać do majonezu. Majonez wymieszać z pastą wasabi, musztardą, szczyptą pieprzu oraz soli i przełożyć na brukselkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów