Brukselka z koprem i selerem w sosie majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2666
Składniki:
- 1 kg brukselki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- biały pieprz
- sól
- Na sos majonezowy:
- 3 łyżki majonezu (bez jajek)
- 1 łyżka pasty wasabi
- 1/2 łyżeczki Dijon
- 1/2 łyżeczki nasion selera
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, zlać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać brukselkę i smażyć przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować sos majonezowy: nasiona kopru i selera wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i sparzyć przez 30 sekund. Potem utłuc je na drobną miazgę i dodać do majonezu. Majonez wymieszać z pastą wasabi, musztardą, szczyptą pieprzu oraz soli i przełożyć na brukselkę.
Przygotować sos majonezowy: nasiona kopru i selera wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i sparzyć przez 30 sekund. Potem utłuc je na drobną miazgę i dodać do majonezu. Majonez wymieszać z pastą wasabi, musztardą, szczyptą pieprzu oraz soli i przełożyć na brukselkę.
Komentarze (0)