Jajka z soczewicą i sosem majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1562
Jajka z soczewicą i sosem majonezowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 4 jajka
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Soczewicę zieloną przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w dużą kostkę i dodać do soczewicy w misce.

Przygotować sos majonezowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do miseczki. Dodać do tego majonez i wlać sok cytrynowy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, roztrzepać je widelcem, dodać do całości i dokładnie wymieszać. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów