Jajka z soczewicą i sosem majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1562
Składniki:
- 150 g zielonej soczewicy
- 4 jajka
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Sos majonezowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Soczewicę zieloną przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w dużą kostkę i dodać do soczewicy w misce.
Przygotować sos majonezowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do miseczki. Dodać do tego majonez i wlać sok cytrynowy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, roztrzepać je widelcem, dodać do całości i dokładnie wymieszać. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.
Przygotować sos majonezowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do miseczki. Dodać do tego majonez i wlać sok cytrynowy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, roztrzepać je widelcem, dodać do całości i dokładnie wymieszać. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)