Okoń z talarkami i koprem w sosie czosnkowo-majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1406
Okoń z talarkami i koprem w sosie czosnkowo-majonezowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z okonia
  • 4 ziemniaki
  • 1 koper włoski
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz przyprawa do ryb
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Koper włoski oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Koper pokroić w cienkie plastry.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać tartą skórkę cytrynową i cukier, po czym składniki razem rozetrzeć na drobną masę. Do roztartej masy dodać majonez. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Filety z okonia oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sosu na talerzu. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojony wcześniej koper włoski. Koper oprószyć szczyptą soli, mielonym kminem rzymskim i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wówczas ściągnąć go z patelni i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie talarki i zrumienić je w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów