Okoń z talarkami i koprem w sosie czosnkowo-majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1406
Składniki:
- 400 g filetów z okonia
- 4 ziemniaki
- 1 koper włoski
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz przyprawa do ryb
- olej do głębokiego smażenia
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Koper włoski oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Koper pokroić w cienkie plastry.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać tartą skórkę cytrynową i cukier, po czym składniki razem rozetrzeć na drobną masę. Do roztartej masy dodać majonez. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Filety z okonia oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sosu na talerzu. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojony wcześniej koper włoski. Koper oprószyć szczyptą soli, mielonym kminem rzymskim i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wówczas ściągnąć go z patelni i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie talarki i zrumienić je w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać tartą skórkę cytrynową i cukier, po czym składniki razem rozetrzeć na drobną masę. Do roztartej masy dodać majonez. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Filety z okonia oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć je do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sosu na talerzu. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojony wcześniej koper włoski. Koper oprószyć szczyptą soli, mielonym kminem rzymskim i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wówczas ściągnąć go z patelni i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie talarki i zrumienić je w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)