Leczo z ryby
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6319
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g zielonej młodej cukinii
- 6 łyżek oleju
- 5 mrożonych filetów z mintaja
- 3 pomidory
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 3 łyżki wody
- maggi
- 2 czerwone papryki
- 2 jajka
- 2 liście zielonej sałaty
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1/4 kostki bulionowej warzywnej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Mintaja rozmrozić, umyć, po czym pokroić w paski o szerokości 2 cm. Następnie pokrojoną rybę oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, po czym panierować oproszoną rybę najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć do miękkości z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cukinię i pomidory pokroić w słomkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i dusić pod przykryciem do czasu, aż zmięknie. Wtedy dodać do tego pokrojoną cukinię, osączona z zalewy czerwoną fasolę oraz pokrojone pomidory. Posypać pokruszoną drobno kostkę bulionową, doprawić do smaku pieprzem, solą, kilkoma kroplami maggi i dusić do miękkości. W połowie duszenia całość podlać 2 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, jeśli trzeba - doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na usmażoną wcześniej rybę. Wszystko przestudzić i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować sałatą oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)