Krewetki w komosie ryżowej z sosem majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 8 mrożonych krewetek tygrysich
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 cytryna
- 1 główka sałaty
- natka pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos majonezowy:
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Komosę ryżową dokładnie opłukać, zalać 1,5 szklanki wody, ugotować i odparować. Sałatę oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, obtoczyć w komosie ryżowej i przełożyć na sałatę.
Przygotować sos majonezowy: majonez przełożyć do miski . Dodać keczup, mieloną paprykę, pokrojony drobno czosnek, sok z cytryny oraz obranego i pokrojonego drobno ogórka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i przełożyć do malej miseczki. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną cytryną.
Przygotować sos majonezowy: majonez przełożyć do miski . Dodać keczup, mieloną paprykę, pokrojony drobno czosnek, sok z cytryny oraz obranego i pokrojonego drobno ogórka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i przełożyć do malej miseczki. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)