Tagliatelle zapiekane z cukinią i bakłażanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3468
Tagliatelle zapiekane z cukinią i bakłażanem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 60 g tartego parmezanu
  • 4 liście świeżej bazylii
  • 2 jajka
  • 1 bakłażan
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić drobno. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Jajka roztrzepać widelcem z tartym parmezanem, szczyptą soli, pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. Spód naczynia do zapiekania wyłożyć pokrojonym bakłażanem oraz papryką, po czym przełożyć na to ugotowany makaron, a na niego plastry pokrojonej cukinii. Całość zalać mieszaniną z jajek oraz sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, udekorować bazylią i podawać w naczyniach, w których się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów