Tagliatelle zapiekane z cukinią i bakłażanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3468
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 60 g tartego parmezanu
- 4 liście świeżej bazylii
- 2 jajka
- 1 bakłażan
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić drobno. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Jajka roztrzepać widelcem z tartym parmezanem, szczyptą soli, pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. Spód naczynia do zapiekania wyłożyć pokrojonym bakłażanem oraz papryką, po czym przełożyć na to ugotowany makaron, a na niego plastry pokrojonej cukinii. Całość zalać mieszaniną z jajek oraz sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, udekorować bazylią i podawać w naczyniach, w których się zapiekały.
Komentarze (0)