Zapiekanka ryżowa z mięsem, warzywami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1712
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 200 g tartego sera Gouda
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 piersi z indyka
- 2 gotowane marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugorowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Piersi z indyka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić, rozdrobnić i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu w misce. Marchew gotowaną pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Pieczarki oczyścić, obrać je z błon i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Całość posypać tartym serem Gouda, dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)