Zapiekanka ryżowa z mięsem, warzywami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1712
Zapiekanka ryżowa z mięsem, warzywami i pieczarkami
fot. mealmakeovermoms (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 200 g tartego sera Gouda
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 piersi z indyka
  • 2 gotowane marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugorowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Piersi z indyka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić, rozdrobnić i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu w misce. Marchew gotowaną pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Pieczarki oczyścić, obrać je z błon i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Całość posypać tartym serem Gouda, dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów