Poké Bowl
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1615
Podstawą Poké Bowl jest pokrojona w kostkę, surowa ryba wraz z dodatkiem ryżu i warzyw. Wywodzi się z Hawajów, gdzie stanowi jedno z dań narodowych, jednak duży wpływ na stosowane przyprawy miała kuchnia azjatycka. Dlatego też często znajdziemy tu np. glony wakame, czy sos sojowy.
Składniki:
- 400 g filetów z surowego tuńczyka
- 100 g kleistego ryżu
- 20 g suszonych glonów wakame
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 dojrzałe awokado
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 mango
- 2 pitaje (smoczy owoc)
- 1 zielona, mała cukinia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sezamu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Wszystkie owoce umyć umyć i odsączyć z wody. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w dużą kostkę i przełożyć do kolejnej miski. Pitaje oraz mango obrać ze skóry, a miąższ pokroić na małe kawałki i dodać do pokrojonego wcześniej awokado. Glony wakame zalać 2 szklankami wrzącej wody i moczyć je przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić i dodać do owoców w misce. Dodać do tego pokrojone w dużą kostkę surowe filety z tuńczyka. Następnie sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić i dodać do składników w misce. Ocet ryżowy przelać do kubka, wlać do niego sos sojowy, wsypać cukier, wymieszać i zalać nim owoce z rybą oraz glonami w misce. Całość ponownie wymieszać i przełożyć do miski z ryżem.
Komentarze (0)