Komosa ryżowa z warzywami i paluszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 998
Składniki:
- 300 g komosy ryżowej
- 100 g grubych paluszków z sezamem
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki łuskanych nasion dyni
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę, marchew oraz paprykę. Warzywa na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wlać do nich bulion warzywny, dodać ugotowaną komosę ryżową, dobrze wymieszać i dusić przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę posypać łuskanymi nasionami z dyni, udekorować świeżą bazylią i podawać z paluszkami.
Komentarze (0)