Komosa ryżowa z warzywami i paluszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 770
Komosa ryżowa z warzywami i paluszkami
fot. katrinshine (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g komosy ryżowej
  • 100 g grubych paluszków z sezamem
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki łuskanych nasion dyni
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę, marchew oraz paprykę. Warzywa na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wlać do nich bulion warzywny, dodać ugotowaną komosę ryżową, dobrze wymieszać i dusić przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę posypać łuskanymi nasionami z dyni, udekorować świeżą bazylią i podawać z paluszkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów