Sałatka ryżowa z rybą i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2083
Składniki:
- 20 zielonych szparagów
- 2 łyżki kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do szparagów. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do składników wraz z obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę szalotką. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy i dodać do składników. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do całości. Dodać do tego również pokrojonego na drobne kawałki wędzonego łososia, wsypać wędzoną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)