Sałatka ryżowa z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1974
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzić i przełożyć do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej marchwi. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do warzyw w misce. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mielony kminek i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na składniki na talerzu. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)